Meest gestelde vragen

Op deze pagina staan de meest gestelde vragen zodat ze voor jou lekker snel beantwoord zijn. Hoe makkelijk is dat?

Met al ruim 20 jaar ervaring met alle tweewielers helpt Gerold u graag bij zijn Scooter Garage in Almere Stad. 

Brandende scooter vragen!

Vragen over wetgeving rondom scooters

Wat is een WOK status?

Een WOK-status,  staat voor ‘Wacht Op Keuren’, is een aantekening die de RDW maakt in het kentekenregister wanneer een snorfiets of bromfiets niet aan de wettelijke veiligheidseisen voldoet of wanneer deze te hard kan rijden.

Hoe hard mag jouw blauw/geel kenteken scooter rijden?

Voor een snorfiets met blauw kenteken, die een maximale snelheid van 25 km/u mag hebben, wordt een WOK-status toegekend wanneer deze 34 km/u of harder kan rijden. Bij een bromfiets met geel kenteken, die officieel 45 km/u mag rijden, treedt een WOK-status in werking zodra de snelheid van 55 km/u wordt overschreden. Voertuigen met een WOK-status mogen niet op de openbare weg rijden totdat ze opnieuw zijn gekeurd en goedgekeurd door de RDW.

Is een helm verplicht op een scooter? 

Sinds 1 januari 2023 is het voor bestuurders en passagiers van scooters met een blauw kenteken verplicht om een goedgekeurde helm te dragen, een regel die al gold voor scooters met een geel kenteken. Het niet dragen van een helm kan resulteren in een boete van 100 euro, plus 9 euro administratiekosten. Weet je niet zeker welke helm geschikt is voor jou? 

Tuning vragen

Heeft een 2takt meer vermogen als een 4takt scooter?

Ja, over het algemeen produceert een 2-takt scooter motor meer vermogen dan een 4-takt motor van vergelijkbare grootte. Dit komt doordat een 2-takt motor bij elke omwenteling van de krukas een krachtcyclus voltooit, terwijl een 4-takt motor dat doet bij elke tweede omwenteling. De efficiënte verbrandingscyclus van een 2-takt motor zorgt vaak voor een hogere vermogensafgifte per cc dan bij een 4-takt motor. Dit kan resulteren in een snellere acceleratie en een hogere topsnelheid.

Vragen over rijbewijs en eigendom

Mag ik met een autorijbewijs (B) scooter rijden?

Als u in het bezit bent van een geldig autorijbewijs (categorie B) of een motorrijbewijs (categorie A, A1 of A2), is het niet nodig om een afzonderlijk bromfietsrijbewijs te verkrijgen. De categorie AM, die betrekking heeft op bromfietsen, wordt automatisch toegevoegd aan uw huidige rijbewijs. Daardoor is het afleggen van een apart examen voor de bromfiets niet vereist.

Moet ik naar een kentekenloket om de eigenaar te wijzigen?

Bij ons wordt dit allemaal geregeld omdat wij een geregistreerd RDW bedrijf zijn. Maar als je zelf een scooter koopt via bijvoorbeeld Marktplaats dan is dit proces aanzienlijk vereenvoudigd en volledig online via de RDW-website te regelen. Zorg wel dat je van tevoren de DigiD-app met ID-check installeert, waarmee je eenvoudig je identiteit kunt bevestigen. Met enkele klikken is de scooter zo in een nieuwe naam overgeschreven, zonder het huis te hoeven verlaten.

Wanneer mag ik voor mijn scooter rijbewijs gaan?

Je mag rijlessen volgen voor je scooterrijbewijs (AM) vanaf 15,5 jaar. Vanaf je 16e verjaardag kun je het praktijkexamen afleggen.  Het AM-rijbewijs is verplicht voor snorfietsen, bromfietsen, scooters en brommobielen.

Onderhoud van de scooter

Hoe verleng ik de levensduur van mijn scooter?

Door tijdig onderhoud aan uw scooter te laten uitvoeren, voorkomt u niet alleen onnodig hoge kosten, maar verzekert u ook een langere levensduur van uw voertuig. Plan nu jouw onderhoudsbeurt in!

Zijn electrische scooters goedkoper in onderhoud vergeleken met benzine scooters?

In principe zijn electrische scooters goedkoper in onderhoud vergeleken met benzine scooters, maar dit kan al snel veranderen wanneer de batterij vervangen moet worden. Benieuwd naar alle voor en nadelen van een electrische scooter? Klik dan hier.

Hoe veel spanning moet er in een scooter band?

Het handhaven van de juiste bandenspanning is cruciaal voor zowel de veiligheid als de prestaties van uw scooter. Voor de voorband wordt een optimale spanning van 2.0 tot 2.1 bar aanbevolen, terwijl voor de achterband een spanning van 2.4 tot 2.5 bar ideaal is. Deze richtlijnen dragen bij aan een soepelere rit, betere grip en een efficiënter brandstofverbruik. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de ideale bandenspanning kan variëren afhankelijk van het merk en model van uw scooter. Voor de meest accurate informatie adviseren we u om het serviceboekje van uw scooter te raadplegen. Mocht u nog vragen hebben of wilt u zeker weten dat uw bandenspanning optimaal is, dan bent u altijd welkom bij Dutch Motorcycle Company. Ons team staat klaar om u te adviseren en te helpen met al uw scooterbehoeften.

Welke benzine moet er in een scooter?

Het is mogelijk om een scooter met zowel Euro95 (E10) als Euro98 (E5) te tanken, echter raden wij altijd aan om Euro98 (E5) te tanken. Het tanken van E5 (Euro98) benzine voor je scooter heeft verschillende voordelen ten opzichte van E10. Het is namelijk zo dat E5 minder ethanol bevat, wat helpt om schade aan rubberen en kunststof onderdelen in de motor te voorkomen. Ethanol kan vocht aantrekken en corrosie veroorzaken, wat de levensduur van de motor kan verkorten. Bovendien zorgt E5 voor een efficiëntere verbranding en betere prestaties van de scooter. Al met al is E5 een veiligere en betrouwbaardere keuze voor de gezondheid van je scooter.

Overige vragen

Hoe veel kost een scooter per maand?

Hoe veel een scooter kost per maand hangt van meerdere factoren af. Deze factoren zijn

Verzekering

Wanneer je een scooter verzekert kijkt de verzekering naar een aantal gegevens waaruit de premie (maandelijks bedrag) zal worden berekend. Deze gegevens zijn: je leeftijd, woonplaats, scooter gegevens (merk, bouwjaar en dagwaarde) en het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Daarnaast heb je nog de optie om jezelf te verzekeren voor extra opties zoals ophalen bij pech, je medepassasier verzekeren etc. Meeste beginnende bestuurders in Almere betalen tussen de € 15 – 40 euro per maand voor hun scooter verzekering. Dit bedrag wordt per maand lager als er geen schade wordt geclaimd.

Benzine

Bij dagelijks gebruik van een 4takt euro 4 model scooter zullen de benzinekosten per maand ongeveer tussen de € 30 – 60 euro liggen. Dit gebruik hangt af van enkele factoren zoals: of je alleen rijdt of met passagier,  je een 2takt of 4takt rijdt, de staat van je scooter, en brandstofprijs.

Onderhoud / Reparaties

Ook is het slim om onderhoud mee te rekenen in je maandelijkse scooter kosten. Zo kom je nooit voor een onverwachte verassing te staan. Wanneer je onderhoud moet plegen is afhankelijk van je scooter merk. Zo hebben scooters van het merk BTC en AGM sneller onderhoud nodig als een Vespa. Onderhoud kan wel goedkoper zijn voor goedkopere scooters aangezien de onderdelen vaak ook goedkoper zijn, maar dit is lang niet altijd het geval. Als je maandelijks €50 euro opzij zet voor onderhoud zal dit onder normale omstandigheden voldoende zijn.

  Beginnend Bestuurder

Wanneer je alle factoren bij elkaar op telt kom je uit op een maandelijks bedrag tussen de € 95 – 150. Houd er rekening mee dat dit voor een beginnend bestuurder is en dat de kosten voor onderhoud / reparaties mee zijn gerekend. Wanneer je de onderhoudskosten niet mee rekent kom je uit tussen de €45 en €100.

Ervaren bestuurder (Na 7 jaar in bezit van AM rijbewijs)

Voor een bestuurder die al 7 jaar zijn scooter rijbewijs heeft en gedurende die tijd schadevrije jaren heeft opgebouwd zal de maandelijkse premie met al gedaald zijn van €71 naar €10.

Voorbeeld: 

Voorkant Dutch Motorcycle Company, Ingang winkel, Dutch Motorcycle Company in Almere Stad

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gelijk contact met ons op.

Voorkant Dutch Motorcycle Company, Ingang winkel, Dutch Motorcycle Company in Almere Stad